4 rady pro majitele nemovitostí v době pandemie

21. prosince 2020

Jak se přizpůsobit situaci a nepřijít o příjmy.


V našem minulém příspěvku jsme analyzovali, jak pandemie koronaviru změnila pražský investiční trh, co se týče cen bytů a nájmů. Také jsme vysvětlili, proč se investice do nemovitosti vyplatí i v dnešních trochu zvláštních podmínkách.

Samozřejmě ale nestačí pouze pasivně sledovat, jak se nám trh mění před očima. Je potřeba také vědět, jak na tyto události jako investor reagovat. Připravili jsme si pro vás několik rad, jak se přizpůsobit druhé vlně pandemie tak, abyste i v téhle době stále mohli bez problému plnit svůj investiční plán. 

 

Přesuňte se do virtuálního prostoru 

 

Elektronizace a digitalizace je dnes ještě mnohem důležitější, než kdy dřív. A to se samozřejmě týká i pronájmů.  Na jaře s první vlnou koronaviru mnoho lidí předpovídalo pokles cen nemovitostí. Jenže dopady pandemie se mnohem víc než na cenách projevily na počtu provedených transakcí. Ten během několika dní spadl asi na polovinu. Důvody pro to byly dva:

Zaprvé to byl strach lidí z nové situace. Lidé byli vystrašení a šokovaní a neměli myšlenky na investice nebo stěhování. To se časem naštěstí z velké části umírnilo. Lidé si na život v době pandemie zvykli a vrátili se k běžnému fungování.

Tím druhým a pro nás důležitějším důvodem ale byla sociální izolace. Byla zavedena krizová opatření, která v podstatě znemožnila prohlídky. Zájem o prohlídky byl při nástupu pandemie mizivý. Asi polovina makléřů své prohlídky dokonce úplně zrušila. 

V ten moment měli obrovskou výhodu majitelé, kteří dokázali své byty prezentovat bez potřeby osobního kontaktu. A nejenom prezentovat, ale i pronajímat a předávat. Virtuální prohlídky, 3D prohlídky, elektronické smlouvy – to jsou jen některé ze způsobů, kterými se dnes dá zásadně zvýšit šance na pronajmutí bytu. 

 

Naše řešení

 

V naší firmě Bureš & partneři se virtuálními prohlídkami zabýváme už delší dobu, takže jsme na celou situaci dokázali velmi dobře reagovat. Vymysleli jsem systém bezkontaktního pronájmu, který nám v první fázi epidemie zásadně pomohl zvýšit aktivitu u našich nabídek.

V momentě, kdy zájemce zareaguje na námi nabízenou nemovitost, obratem mu pošleme 3D virtuální prohlídku a videoprohlídku, kterou máme ke každému bytu předem zpracovanou. Na základě této prohlídky se klient rozhodne, jestli má o byt zájem. Pokud ano, na dálku si ho prověříme pomocí telefonického dotazníku a zkontrolujeme v registrech i na sociálních sítích. V případě, že zájemce projde naším filtrem, pošleme mu podnájemní smlouvu. Veškeré papírování samozřejmě vyřizujeme elektronicky

Samotný klíč od bytu pak předáváme bezkontaktně na nejbližší pobočce Zásilkovny. Do 8 hodin od převzetí klíčů má klient povinnost poslat nám podepsaný předávací protokol. Do 48 hodin má pak možnost smlouvu vypovědět a byt bezplatně vrátit.

 

Vyhněte se krátkodobým pronájmům

 

Jak utopit krátkodobé pronájmy aneb konec Airbnb v Čechách. Tak by se dala v nadsázce popsat situace, která nastala letos na jaře. Majitelé, kteří byli na krátkodobých pronájmech závislí, museli s pozastavením turismu hodně rychle vymýšlet způsoby, jak zachránit svoje cash flow. Počet bytů na krátkodobý pronájem se v průběhu první vlny snížil asi na 30 %. Ty, kteří se rozhodli pandemii přečkat, zasáhla na podzim další tvrdá rána v podobě druhé vlny. 

Teď už je celkem jasné, že turisté v Praze prostě nejsou a dlouhou dobu ani nebudou.  Prezident svazu cestovního ruchu Tomáš Prouza dokonce prohlásil, že česká vláda svým přístupem „zabila do rakve cestovního ruchu poslední hřebík“. Stručně řečeno: kupovat dnes byt na krátkodobý pronájem je investiční sebevražda. Nedělejte to

Na druhou stranu dobrá zpráva je, že zájem o dlouhodobé pronájmy by se měl do budoucna zvyšovat. S hrozící ekonomickou krizí totiž klesá ochota lidí investovat do vlastního bydlení. Tím pádem bude více lidí vyhledávat byty k pronájmu. Stoupat by tak měla nejenom poptávka, ale i průměrná výše nájmu. 

 

Zaměřte se na konkrétní typ bytů

 

S měnícími se podmínkami na trhu se mění i typy bytů, do kterých se vyplatí investovat. Ukazuje se, že velké byty nad 60 m2 přestávají být atraktivní. Těchto bytů se v poslední době uvolnilo velké množství, zejména z krátkodobých pronájmů. Zvýšená nabídka těchto bytů tak žene nájmy i poptávku dolů. Takové byty se tak dnes často stávají „ležáky“ a pronajímají se velmi obtížně.

Lidé se v dnešní době spíše uskromňují a přizpůsobují zdražujícím se nemovitostem na pražském trhu, proto se vyplatí kupovat menší byty. Atraktivní jsou především garsonky a byty 2+kk zhruba do 55 m2. Druhou možností jsou pak byty, které jsou sice větší, ale svými dispozicemi a počtem místností se hodí na spolubydlení. Naše společnost používá dva různé modely, jak byty na spolubydlení pronajímat a poslední dobou se to ukazuje jako velký trend.

Co se týče lokality, zaměřujeme se stále zejména na vnitřní okruh města. Investovat v úplném centru ale s ohledem na pokles turismu nedoporučujeme. Drahý byt vedle Staroměstského náměstí totiž dnes Pražanovi za rozumnou cenu pronajmete jen těžko. A cizinci se do Prahy jen tak nevrátí.

Kromě velikosti a lokality ale samozřejmě existují i další kritéria, která byste měli při výběru nemovitosti brát v potaz. O způsobech, jak vybrat investiční nemovitost, si můžete přečíst v jednom z našich předchozích příspěvků. 

 

Pokud nemusíte, neprodávejte

 

S nastupujícími obavami z globální ekonomické krize má hodně lidí tendenci nemovitosti prodávat, aby se finančně zajistili. Pokud se ale jako investor nenacházíte ve vyloženě bezvýchodné situaci, prodávat byt by byla chyba. Nemovitost je totiž jedna z nejjistějších investic, která vám může pomoct krizi naopak překonat. V nejistých dobách má mnohem stabilnější hodnotu než peníze, které může rychle znehodnotit vysoká inflace. O tomto tématu si můžete přečíst v našem předchozím blogu. 

Nezapomeňte, že nemovitost je dlouhodobá investice. Různými vlivy může krátkodobě ztrácet a zase získávat na hodnotě, v dlouhodobém horizontu ale hodnota nemovitostí stabilně stoupá po celém světě

Je možné, že opravdu přijde ekonomická krize a ceny nemovitostí zažijí mírný pokles. Mnoho odborníků se ovšem shoduje, že krize bude kratší a méně závažná než například krize po roce 2008. Není totiž způsobena vnitřními, strukturálními problémy, ale externími podmínkami, kterým se zaprvé můžeme přizpůsobit, a za druhé dříve nebo později odejdou a ekonomika se zase rychle zotaví. Proto radíme neprodávat nemovitost, pokud vyloženě nemusíte.

 

Potřebujete poradit?

 

Žijeme v nejistých dobách a nikdo přesně neví, jaká opatření přijdou za týden, natož za půl roku. Úspěšný dnes bude ten, kdo umí situaci dobře číst a hlavně se rychle přizpůsobovat. Jisté ale je, že nemovitosti jsou jedna z nejjistějších investic, jaké můžete udělat. 

Pokud ale cítíte, že byste se potřebovali poradit s odborníky, neváhejte nás kontaktovat. Pomůžeme vám ujasnit si investiční plán, nebo za vás převezmeme správu a postaráme se o pronájem včetně 3D prohlídek a bezkontaktního předání.

Můžete se podívat i na podrobnější video:

 

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět