5 rad, jak na financování investičních nemovitostí v Praze

6. dubna 2023

Jaké jsou nejlepší způsoby financování investičních nemovitostí? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých způsobů financování? 


Investování do nemovitostí může být velmi výnosné, zejména v Praze, která je stále velmi atraktivním trhem pro investory. Jaké jsou nejlepší způsoby financování investičních nemovitostí? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých způsobů financování? Na to se zaměříme v tomto článku.

  1. Udělejte si finanční plán – propočítejte si veškeré náklady spojené s nemovitostí. Zjistěte, kolik máte volných zdrojů, které můžete použít k investici. Tento plán vám pomůže zjistit, zda si můžete nákup nemovitosti dovolit, v jaké lokalitě, jakou nemovitost chcete, kolik jich případně chcete nebo můžete nakoupit. U nemovitostí je nutné počítat také s finanční rezervou pro případy poruch v bytě (např. nový plynový kotel), nebo při výpadku příjmu v období neobsazení bytu nájemníkem.

  2. Vyberte si správnou nemovitost podle velikosti, lokality a za dostupnou cenu. Řiďte se svým finančním plánem a hledejte podle kritérií, které jste si v plánu stanovili.

  3. Ověřte si svou bonitu, pokud budete chtít určitou část zdrojů použít z hypotéky. Financování z úvěru nám dává větší možnosti, lze koupit více nemovitostí, které v čase rostou. Velká část příjmů z nájmu se dá uznat při dalším nákupu investičního bytu. Rádi vám spočítáme, jaké jsou vaše možnosti. Kontaktujte kolegu Michala Šimoníka.

  4. Nyní je doba, kdy se investorům zdají hypotéky drahé, avšak při správném nadhledu tomu tak není, neboť poměr inflace a úrokové sazby je vůbec největší od roku 1998. Většina investorů chce proto nakupovat za hotové, což v tuto chvíli smysl dává. Je tu však poměrně elegantní řešení, a to nyní koupit za hotové a až do 3 let zpětně si na danou investici vzít zpětný úvěr.

  5. Určitou část vlastních zdrojů může nahradit použití zástavy jiné nemovitosti. Pokud vlastníte jinou nemovitost, není potřeba mít tolik vlastních zdrojů. Použití zástavy nemovitosti jako zajištění úvěru vám může pomoci získat nižší úrokovou sazbu na hypotéku, protože pro banku je to méně rizikové, než kdyby poskytovala úvěr bez jakéhokoli zajištění.  Je důležité si uvědomit, že zástava nemovitosti může mít i určité náklady spojené s registrací zástavního práva a dalšími poplatky. Proto je důležité porovnat různé nabídky hypoték od různých bank a zvážit, zda je použití zástavy pro vás výhodné. 

Bonusová rada: Nenechte se ovlivnit emocemi. Mnoho z nás pohlíží na nemovitost způsobem: “Tam bych chtěl/nechtěl bydlet, to koupím dětem.” Emoce je potřeba z investice vynechat. Pokud si nejste jistí, zda právě vámi vybraná nemovitost splňuje investiční požadavky, obraťte se na profesionály, kteří se nákupem investičních nemovitostí zabývají a rádi vám poradí.

V Bureš & partneři jsme připraveni vám s výběrem a nákupem vhodné nemovitosti pomoci. Kontaktujte nás a my se o vás a vaše nemovitosti postaráme.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět