Aktuální situace na trhu s nemovitostmi v Praze 

5. května 2023

Jaká jsou očekávání pro další vývoj cen nemovitostí v Praze? Jaké jsou nejžádanější čtvrti v Praze pro investování? 


V posledních letech byl trh s nemovitostmi v Praze velmi aktivní, s vysokou poptávkou po bydlení a nízkou nabídkou dostupných nemovitostí. To vedlo k růstu cen nemovitostí v Praze a v celé zemi. Nicméně, v důsledku pandemie Covidu-19 se situace na trhu s nemovitostmi mírně změnila. V průběhu pandemie došlo k nárůstu poptávky po větších bytech s větším prostorem a blíže k přírodě, což ovlivnilo také ceny. 


Pár čísel na začátek:

· Aktuálně je v Praze k pronájmu 6450 bytů a v nejžádanější kategorii 23-55 m2 to je pouze 2830 bytů. To je o cca 35 % více v lednu 2023, než byl průměr minulého roku od března, kdy začal konflikt na Ukrajině a uprchlická vlna. 

· U investičních bytů o velikosti 23-55 m2, které jsou nyní na prodej, se meziročně zvýšil počet nabídek o 75 % na 2650 kusů v lednu. 

· Cena investičních bytů na prodej (všechny typy starších bytů – panel, cihla atd.) je nyní 137tis. za m2 oproti nejvyšší ceně z dubna 2022, kdy to bylo 147tis. za m2. 

· Průměrná doba inzerce bytu na pronájem je 24 dnů a denně se na ní podívá 119 lidí. 

· Meziročně se nájemní cena v průměru zvýšila o 25 %. 

· U bytu v cihle se cena za m2 dostává nyní na 379 na Praze 4 a u panelového bytu na 372 za m2. 

· Úrokové sazby se drží poslední rok kolem 6 % s tím, že nyní nejlevnější lze získat od 5,59 %. 

· Počet poskytnutých úvěru v lednu 2023 byl o 80 % menší než leden 2022. A celý rok 2022 byl o 64 % menší než 2021. 

Ceny nemovitostí v Praze v průměru klesají, ale především ty “Béčkové” a “Céčkové”. Ty “Áčkové” se relativně drží, ale je možné zde vyjednat zajímavou slevu. Ceny novostaveb v Praze drží svou cenu a někteří developeři další byty vůbec nedávají do prodeje. Raději je dočasně pronajmou, než se zlepší trh, což dále zmenšuje počet bytů na trhu a pomáhá držet cenu. 

Z toho plyne, že pokud máte volné peníze, nakupujte nyní za slušné ceny dobré nemovitosti, protože aktuálně je možné vybrat ty správné. 

Kdo to nestihne, tak bude nakupovat dráž, protože až se sníží inflace a s tím postupně i hypoteční sazby, lidé opět začnou více nakupovat, a to opět bude tlačit cenu bytů nahoru

Očekáváme, že první pololetí bude ideální čas na koupi. Následně začnou ti, kteří už skutečně potřebují postupně nakupovat i na dražší hypotéku, protože slyšíme od mnoha lidí věty typu: “Pokud to do května neklesne, tak už ten byt koupím.” 
Je potřeba vědět, že i my v Bureš & partneři jsme během února zaznamenali nárůst zájmu investorů, který jsme tu neměli 8 měsíců. Takže někteří investoři vidí, že dobré byty už levnější nebudou. 
 


Nejžádanější lokality a typy bytů 

Pokud se podíváme na byty do naší databáze, kde evidujeme cca 500 bytů, tak nejžádanější oblastí jsou rozhodně byty s dobrou dostupností na metro. Nejvíce bytů máme u trasy Karlín – Hloubětín a pak mezi Pražské povstání až Chodov. Lokality odpovídají skutečně bublinám, kde vidíme dlouhodobě, podle našich filtrů, největší smysl. A to je důvod, proč hledáme pouze asi na 25 % území města a toto se naprosto potvrzuje i z pohledu dobrého pronájmu. 

Nejžádanější typ bytu je 30-50 m2 ve starší novostavbě. Potom panel a největší pokles je u cihly ve starší zástavbě – důvodem jsou vyšší poplatky v daných bytech – vysoké stropy a horší okna, žádné zateplení domu. 

Je důležité si uvědomit, že situace na trhu s nemovitostmi může být velmi dynamická a závisí na mnoha faktorech, jako jsou změny v ekonomice, úrokových sazbách nebo legislativní změny. Při investování do nemovitostí je proto důležité pečlivě zvažovat všechny faktory a nechat si poradit od odborníků. 

Jestli vás investování do nemovitostí zajímá, neváhejte se nám ozvat

Více na toto téma v našem podcastu na YouTube či Spotify.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět