Co přináší zrušení daně z nemovitosti současným majitelům?

27. července 2020

Co vám tato změna přináší, pokud již vlastníte investiční nemovitosti?


Nedávno prošel tento nový zákon parlamentem a nyní se očekává rychlý průchod přes senát. Co vám tato změna přináší, jako majitelům investiční nemovitosti?

1. Pokud jste investiční nemovitost koupili na konci roku 2019. Během prosince 2019 a později vám katastr přepsal vlastnictví na vaší osobu, tak už nemusíte platit daň z nabytí. A pokud jste jí zaplatili, tak můžete požádat o vrácení.

2. Pokud nyní vlastníte nemovitost na bydlení, tak budete moci nadále odečítat roční sumu zaplacených úroků do výše 300.000 Kč. Po 1.1.2021 pak klesne částka pro nové úvěry na maximálně 150.000 Kč, které si budete moci odečíst od základu daně.

3. Časový test na současné nemovitosti pro bydlení je 2 roky a investiční je 5 let. Pro nákupy po 1.1.2021 to pak bude již 10 let pro investiční nemovitosti. Tedy čas, jak dlouho musíte nemovitost vlastnit, abyste z rozdílu kupní a prodejní ceny nemuseli platit daň z příjmu.

4. Využití úroků a odpisů do nákladů pro investiční nemovitosti zůstává bez změny. 

 

Pokud spadáte do této skupiny, využijte možností, které máte a naše doporučení do budoucna je jasné. Investujte do dalších nemovitostí, protože vysoké ceny bytů a současně nejistá ekonomická situace směřuje stále více lidí do pronájmu místo do koupi bytů. To bude investorům do budoucna přinášet stabilní a rostoucí příjem. Pro připomenutí je růst cen nemovitostí za posledních 20 let 7,9% ročně i při započtení 2 krizí a dále pak 5,9% ročně rostla výše nájemného. Podobná průměrná čísla se dají očekávat i v budoucích letech.

Pokud máte zájem investovat do nemovitostí kontaktujte nás zde.


 


 

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět