Jak minimalizovat dopady inflace

14. září 2021

Proč se inflace bude zvyšovat a jak se před ní bránit.


Pokud se zajímáte o investice a svědomitě se staráte o svoje finance, určitě často hledáte způsoby, jak snížit dopady inflace. Peníze zkrátka časem ztrácejí na hodnotě, ať se nám to líbí nebo ne. Průměrné ceny zboží i služeb rok od roku stoupají a za stejné množství peněz si dnes nemůžeme koupit to samé jako před pár lety. Jak jako investor nahlížet na inflaci a proč bude v blízké době její míra stoupat?

 

Jak se inflace počítá a proč se o ni zajímat

 

Výše roční inflace se udává v procentech, znamená tedy o kolik procent jsou produkty a služby v průměru dražší než před rokem. Výši inflace u nás měří Český statistický úřad a do svých výpočtů zahrnuje přes 900 položek, které jsou součástí tzv. spotřebního koše. Ten má reprezentovat typickou spotřebu českých domácností – i když je dnes částečně zastaralý. Zjišťovat přesnou výši inflace není vůbec jednoduché a procento tak pravděpodobně není příliš přesné, nehledě na to, že nebere v potaz černý trh, který by číslo ještě o několik procent zvýšil. 

V Česku se obecně výše inflace dlouhodobě drží kolem 3 % – produkty a služby jsou tak každým rokem o 3 % dražší, tomu zhruba odpovídá i zvyšování platů. Míru inflace se snaží regulovat Česká národní banka, která zároveň tiskne nové peníze do oběhu. Pro stát je totiž inflace výhodným pomocníkem, když se zadlužuje, protože díky ní vybírá na daních více peněz, ale výše dluhu zůstává stále stejná. Tím pádem se dluh s časem znehodnocuje. Stejnou taktiku používají i investoři do nemovitostí, když si berou dlouhodobou hypotéku, ze které inflace postupně ukusuje. Dluh se časem stává menší a menší v poměru ke zvyšující se hodnotě nemovitosti i výši platů. 

Pokud se ovšem jedná o vaše vlastní peníze, může vám inflace i pořádně zavařit, protože neustále snižuje jejich hodnotu. Z peněz, které vám leží na účtu, inflace neustále ukusuje. Pokud byste před 20 lety měli na účtu milion korun a neinvestovali ho, dnes si za něj koupíte skoro třikrát méně. Dnešní milion odpovídá zhruba 370 tisícům před 20 lety, takže 630 tisíc vyletělo oknem díky inflaci. Nejúčinnější ochranou proti inflaci jsou samozřejmě investice, ať už do akciových podílových fondů nebo do nemovitostí. Místo abyste čekali a sledovali, jak vaše peníze časem ztrácejí hodnotu, investujete je do bytu či akcií, které naopak časem na hodnotě nabývají. 

 

Jak inflaci ovlivní koronavirus?

 

Pandemie COVID-19 dokázala krátkodobě zahýbat s cenami některých nemovitostí i s výší nájemného, nicméně dlouhodobě se ukázalo, že ceny nemovitostí nemůžou srazit ani takto závažné události. Jestli ovšem dopady pandemie do budoucna něco ovlivní, tak to bude právě výše inflace a chování investorů. 

Obecně panuje obava, že se inflace s postupným rozvolňováním bude zvyšovat. Souvisí to s takzvanou odloženou spotřebou, tedy s penězi, které lidé našetřili v době lockdownů a přísných opatření, kdy nemohli cestovat a obecně omezili svoji aktivitu i spotřebu. Podle dat České národní banky se tak od začátku pandemie výše úspor českých domácností téměř zdvojnásobila. Dá se tedy očekávat, že s uvolňováním se spotřeba začne dramaticky zvyšovat a s ní i ceny produktů a služeb.

Pro nemovitostní trh můžou hrát nadměrné úspory Čechů ještě větší roli než v jiných odvětvích. Dá se totiž předpokládat, že velké množství lidí bude chtít svoje nezvykle velké úspory ochránit proti inflaci právě investicí do nemovitostí, která v Česku zůstává nejoblíbenější formou investice. Zvýšený zájem o nemovitosti pak požene jejich cenu ještě rychleji vzhůru, což bude vyhovovat těm, kdo již nemovitosti vlastní. Naopak podmínky pro koupi nemovitosti budou rok od roku náročnější. Znovu se proto potvrzuje, že nejlepší čas na koupi nemovitosti je co nejdříve, dokud jsou podmínky příznivé. 

Ke zdražování nemovitostí navíc přispějí i jiné aspekty, například situace ve stavebnictví. V průběhu pandemie se totiž díky odstávkám v továrnách radikálně zdražily některé stavební materiály i jejich doprava. To bude znamenat větší náklady pro developery, které se pak odrazí na cenách nových a následně i starších bytů. Stavebnictví ale není jediné odvětví, které trpí nedostatky a zdražováním. Radikálně se zdražila například doprava zboží z Číny, celosvětový nedostatek polovodičových čipů, které jsou základním stavebním kamenem v podstatě veškeré elektroniky, bude trvat ještě nejméně rok. 

Proto můžeme očekávat, že bude letošní míra inflace znatelně vyšší než běžná 3 %. A jak se jí nejlépe bránit? No přece koupí nemovitosti. Kontaktujte nás a my vám s investicí rádi pomůžeme. Ušetříme vás zbytečného stresu a najdeme pro vás ideální řešení.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět