Pražské investiční byty v době pokoronavirové

5. srpna 2020

Jak to vypadá v "pokoronavirové" době s investičními byty v Praze. Jakým směrem se hýbou ceny?


Celá současná situace se dá shrnout dvěma informacemi.

Zajímavé nemovitosti vzrostly od ledna o 5% a výše nájmů o 10% spadla. Jak se to mohlo stát, když při každé krizi naopak výše nájemného roste, protože lidé místo koupě bytu na hypotéku jdou do nájemních bytů a ta zvýšená poptávka žene nájemné rychle nahoru. Takto jsme to viděli po krizi 1999 i po 2008.

 

Co se tedy nyní změnilo?

 

Odpověď je jednoduchá. Pokud v Praze najednou uzavřete přes 11,5 tisíc bytů určených na krátkodobé pronájmy, tak část lidí ihned tyto byty nabídla na dlouhodobý pronájem. To vytvořilo několikanásobnou nabídku volných bytů v jeden moment po celé Praze.

 

Jaký je aktuální vývoj?

 

Za prvé se prodloužilo obsazení volných bytů ze 2 týdnů na 2 měsíce. A za druhé pak poklesl průměrný nájem o 10 - 15%. V centru se však pronajímá běžně o 40 - 50% levněji. Do centra totiž jdou opět jenom cizinci a Čechy to nezajímá. Takže je tam spousta plně vybavených bytů a malý zájem o ně.

 

Co se dá očekávat do budoucna?

 

Postupně se již nyní vrací byty opět do krátkodobých pronájmů a postupně se vyprazdňuje zásoba volných bytů. Jak se to ustálí, tak začnou nájmy opět růst. Vysoké pořizovací ceny a málo nových bytů vede k tomu, že mnoho lidí půjde raději do pronájmu než do vlastního bydlení. Obecně je to i dlouhodobý trend, že mladá generace nechce vlastnit a zavazovat se a raději si věci pronajímá. Takže do budoucna to vidíme optimisticky. Bydlení je potřeba a do Prahy se i nadále bude za lépe placenou prací a za studiem stěhovat velké množství lidí. Očekávání magistrátu je cca 150 tisíc lidí v dalších 10 letech a nová výstavba se očekává na úrovni pouze 35 tisíc jednotek.

 

Investice do pražských bytů vidíme jako velmi bezpečnou, oproti regionům, kde hrozí velké propady. Pokud by začala propouštět Škoda Mladá Boleslav, tak ceny ve městě budou raketově padat. Problém je v závislosti na jedné velké firmě v rámci celého regionu. Praha je v tomto ideální. Jsou tu tisíce různě velkých zaměstnavatelů a to přináší více bezpečí pro investory, kteří místo spekulace chtějí investovat na desítky let.

 

Pokud máte zájem investovat do nemovitostí můžete nás kontaktovat zde.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět