Realitní kanceláře – nutnost nebo přežitek?

19. května 2021

Proč se vyplatí svěřit prodej profesionálům a jakou nabízíme alternativu?


Pokud jde o prodej nemovitostí, máte v dnešní době dvě základní možnosti. Buď se rozhodnete oslovit realitní kancelář, která se o prodej vaší nemovitosti postará, nebo se budete spoléhat svoje obchodnické schopnosti a nemovitost budete inzerovat sami pomocí některého z prodejních serverů, jako je například bezrealitky.cz. V obou případech je postup velmi podobný, liší se jen to, kdo jednotlivé kroky během prodeje vykonává. Právě tenhle rozdíl ale může vy finále hrát důležitou roli v tom, jak rychle se vám byt podaří prodat a za jakou cenu.

 

Prvním krokem při prodeji je vždy příprava samotného bytu. Většinou jde hlavně o úklid, opravy a vymalování. Část majitelů tento krok z různých důvodů podceňuje, a to se pak může promítnout na kupní ceně. Proto se vyplatí byt připravit opravdu pečlivě, ať už to zvládnete sami, nebo si pozvete firmu. Bude to asi vyžadovat menší investici, ale s ohledem na vliv stavu bytu na kupní cenu se vám peníze určitě vrátí.

 

Dalším krokem je pak inzerce. Majitelé, kteří se rozhodnou využít služeb realitní kanceláře, většinou mají dopředu vybraného makléře, se kterým už mají dobrou zkušenost, nebo na něj dostali doporučení. Ten pak se zájemci chodí na prohlídky a snaží se jim byt prodat za co nejlepší cenu. V průběhu času makléř postupně snižuje cenu, dokud se nabízená cena neshodne s cenou, kterou je některý ze zájemců ochotný za byt zaplatit. Pokud majitel inzeruje byt svépomocí, prohlídky i úpravu ceny musí řešit sám. 

 

Když se najde zájemce a obě strany se shodnou na ceně, je na řadě podepsání rezervace a následně kupní smlouvy. Kupující většinou na pozadí zároveň řeší hypotéku. Pokud vše proběhne hladce, posílá peníze do úschovy a čeká se na poslední krok, kterým je přepsání nemovitosti v katastru

 

Jedná se tedy o několik kroků, které v dnešní době může většina majitelů vyřešit i bez pomoci realitní kanceláře. Přesto se ale vyplatí dobře si rozmyslet, jestli se do celého procesu chcete pouštět sami. A to hned z několika důvodů.

 

Prvním rozdílem mezi inzercí svépomocí či pomocí realitní kanceláře je doba, za kterou jste byt schopni prodat. V praxi trvá prodej s realitní kanceláří většinou něco kolem půl roku. Zhruba dva týdny zabere příprava bytu, v průměru čtyři týdny trvá, než makléř najde zájemce. Právní část spojená se smlouvami pak zabere čtyři až šest týdnů. Měsíc trvá samotný přepis nemovitosti v katastru. Zdá se vám to hodně? Pokud se rozhodnete byt prodávat sami, je pravděpodobné, že to celé bude trvat ještě mnohem déle. Realitní kanceláře totiž mají vyzkoušené postupy, které celý proces co nejvíce urychlí a zefektivní. Makléři navíc umí snižovat cenu ve vhodných intervalech, tak aby nikdy nešli pod cenu, ale zároveň byt co nejrychleji prodali. Naproti tomu samotný majitel často nemá čas se zájemcům věnovat, protože se věnuje vlastnímu zaměstnání.

 

Velké úskalí je také v právní části prodeje. Realitní kanceláře mají vlastní ověřené smlouvy, ví, jak se vyhnout nejasnostem, a zajistí si celkově důvěryhodný právní servis. Zájemce je pak často mnohem ochotnější na smlouvu přistoupit – a z dobrého důvodu. Majitelé, kteří si smlouvy zajišťují sami, v nich nezřídka dělají chyby. Pak se může například stát, že katastr nemovitostí odmítne nemovitost přepsat, protože ve smlouvě najde chybu. Jsou ale i horší scénáře. Pokud narazíte na profesionálního kupce, který se v branži dlouhodobě pohybuje, snadno vás jako nezkušeného makléře může zatlačit do kouta a donutit upravit smlouvu tak, že je pro vás ve finále nevýhodná. Mnoho majitelů už na tento trik naletělo a většinou je to stojí hodně peněz i starostí

 

Schopný makléř je navíc pro majitele zárukou toho, že byt prodá za adekvátní cenu. Makléři mají jednotlivé lokality často zmapované a ze zkušenosti vědí, jakou má byt přibližně hodnotu. Navíc pokud je makléř pečlivý, nahlédne do dat o transakcích nemovitostí například v okruhu 300 metrů od té vaší a zjistí, za jakou cenu se aktuálně podobné nemovitosti ve vaší lokalitě prodávají. Samotní majitelé často cenu nastavit neumí a byt nadhodnotí, což vede k nezájmu ze strany kupujících a dále prodlouží celý proces prodeje.

 

Prodej přes realitní kancelář se tedy ve většině případů opravdu vyplatí. Můžete se tím vyvarovat zbytečných chyb a ušetřit si starosti. Často je pak váš výnos z prodeje větší i přesto, že budete muset jeho část nechat makléřovi jako provizi. Pokud nemáte osvědčeného makléře ani doporučení od známých, zkuste si udělat vlastní malé výběrové řízení, při kterém se sejdete s více makléři a vyberete si toho, který se vám zdá nejschopnější. Věřit profesionálům se v tomto ohledu opravdu vyplatí.

 

Je tu ale i třetí možnost, jak byt prodat, a tou je naše nová služba BP online pro rychlý a výhodný prodej nemovitostí. Jedná se o online službu, pomocí které můžete zadat poptávku na prodej. My k vašemu bytu připravíme všechny podklady a dokumenty, zkontrolujeme, jestli je k prodeji řádně připravený, a následně ho nabídneme našim investorům. Pořádáme virtuální prohlídky za účasti našich makléřů, v případě zájmu se s majitelem domluvíme na zpřístupnění bytu, aby si ho zájemce mohl prohlédnout i fyzicky. Maximum komunikace probíhá online, což celý proces zjednodušuje a urychluje. Fyzicky se sejdeme jen k podepsání kupní smlouvy, aby byla z obou stran zajištěna bezpečnost všech transakcí. 

 

Díky tomu, že spolupracujeme s mnoha pražskými investory, máme k dispozici skupinu lidí, mezi kterými se zájemce většinou najde poměrně lehko a rychle. Naši klienti k nám navíc mají důvěru, což proces pro všechny zúčastněné strany usnadňuje. V praxi tak jsme schopni váš byt prodat mnohem rychleji a výhodněji než standardní realitní kancelář. Naše základní provize je 1,5 % z kupní ceny, u běžných realitek je to většinou 3–5 %. Proto pokud přemýšlíte o prodeji nemovitosti, kontaktujte nás, nebo rovnou jděte na www.bponline.cz a začněte s prodejem ještě dnes.


 

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět