Spolubydlení – jak připravit byt?

15. března 2021

Co nesmí chybět v žádném bytě určeném ke sdílenému podnájmu


Koncept je to jednoduchý. Několik lidí (nejčastěji mladých studentů) spolu bydlí v jednom bytě, kde má každý svůj pokoj, ale sdílí kuchyň a koupelnu. V západní Evropě jde o koncept, který umožňuje mladým lidem bydlet ve velkoměstech už desítky let. I v Praze je dnes už spolubydlení naprosto normální záležitostí. Ceny bytů stoupají, ve studentských kolejích se toho od sedmdesátých let moc neměnilo a mladí chtějí být v centru dění. Proto je spolubydlení čím dál tím více také příležitostí pro investory, jak výhodně pronajmout byt.

V praxi spolubydlení často funguje tak, že si byt pronajímá předem domluvená skupina lidí, kteří ho hodlají ke spolubydlení využívat. Pokud ale chcete mít jistý a vysoký příjem, většinou je lepší nastavit si vlastní systém pronájmu. Základem je pronajímat každý pokoj zvlášť, tak aby se nemohlo stát, že se z velkého bytu všichni najednou odstěhují a vy budete mít problém shánět novou skupinu nájemníků. Tímto způsobem můžete každý z pokojů pronajímat nezávisle na ostatních, na různě dlouhou dobu. Rozdělíte tím riziko a zajistíte si, že bude alespoň většina pokojů neustále obsazena.

Obecně se ke spolubydlení hodí spíše větší byty, nejlépe v rozmezí 2+2 až 4+1. Po velkých bytech totiž v Praze není taková poptávka. Investoři či mladí lidé si nejčastěji pořizují malé byty. Velké nemovitosti si kupují většinou spíše rodiny s dětmi, které ale ve městech nepředstavují tak silně zastoupenou skupinu. Proto má velký byt ve výsledku často menší cenu na čtvereční metr. Nájem na metr čtvereční bude ale naopak vyšší, protože pronajmete každý pokoj zvlášť. Každý jednotlivý nájemník zaplatí za pokoj standardně 7–8 000 Kč. Byt 3+KK ve vnitřním okruhu Prahy se dnes běžně pronajímá za 18 000 Kč.

Pokud ho ale uzpůsobíte na spolubydlení, můžete z něj klidně získat i 21 000 Kč měsíčně. Situace kolem pandemie Covidu-19 navíc hraje ve prospěch spolubydlení. Velký byt je dnes rozhodně snazší pronajímat po jednotlivých pokojích než jako celek.

Rozhodně ale neplatí, že je každý velký byt na spolubydlení vhodný. U bytů s více pokoji je například zásadní, kolik má koupelen a toalet. Ačkoliv se to nezdá, může být ve sdíleném bytě například v ranní špičce velmi rušno. Stejně tak je zásadní, aby kuchyň měla dostatečnou velikost na to, aby v ní mohl vařit více než jeden člověk. Je tedy třeba zvážit, zda má nemovitost dispozičně dostatečnou kapacitu. 

Ještě před tím, než začnete byt na spolubydlení nabízet, je ale potřeba ho pečlivě připravit, tak aby vyhovoval požadavkům, které spolubydlení obnáší. Zejména je to vybavení. U bytů na spolubydlení je vybavení opravdu zásadní, bez něj se vám totiž jednotlivé pokoje budou pronajímat těžko.

Většina lidí si při pronájmu pokoje raději připlatí za vybavení, než aby si sem stěhovala vlastní nábytek, který ve většině případů ani nemá. Nemusí to samozřejmě být žádný luxus, cílová skupina jsou mladí lidé, kteří si na drahý nábytek většinou moc nepotrpí. Zásadní je funkčnost, praktičnost a pokud možno bezporuchovost. Typicky je potřeba každý pokoj vybavit psacím stolem se židlí, malou postelí, šatní skříní. Nájemník si pak přinese jen malou tašku věcí a může bydlet.

Vybaveny by ale samozřejmě měly být i společné prostory. V kuchyni nesmí chybět velká lednice a dostatek úložného prostoru. Nájemníci určitě ocení, když bude pro každého k dispozici zvláštní polička v lednici či skříňka na jídlo. Spíše než do trouby se vyplatí investovat do kvalitní mikrovlnky, na pečení mladé lidi většinou tolik neužije, zato mikrovlnka bude v provozu několikrát denně. Samozřejmostí je nádobí a potřeby na vaření. Velký úložný prostor bude potřeba také v koupelně, a to kvůli oddělení osobních věcí i dodržování hygieny. Důležitá je samozřejmě i pračka

Jedna ze zásadních úprav se týká také dveří. Ty by rozhodně neměly být prosklené, naopak by neměly propouštět světlo a co nejvíc pokoj zvukově oddělit od zbytku bytu. Ve dveřích je potřeba mít plnohodnotné zámky, tak aby nájemníci měli vlastní soukromí a cítili se bezpečně, pokud byt opouští.

Je možné, že se v bytě sejde skupina lidí, kteří se blíže neznají, pohybují se v jiných společenských skupinách a mají i jiný pracovní režim, takže se v bytě často ani nepotkají. I proto je důležité, aby se všichni nájemníci cítili komfortně a bezpečně. Jednotliví obyvatelé bytu na sobě musí být naprosto nezávislí. 

Posledním a velmi důležitým požadavkem, který nesmí v bytě chybět, je spolehlivý a rychlý internet. Zejména pro tuto cílovou skupinu je internet naprosto zásadní a pokud přestane fungovat, rychle se o tom dozvíte. 

Spolubydlení tedy celkově trochu mění požadavky na celý byt a možná si bude vyžadovat jisté úpravy, které můžou na začátku znamenat menší investici. Stejně tak budete muset trochu jinak přistupovat ke správě a počítat s tím, že se jednotliví nájemníci možná budou měnit v kratších intervalech. Výhodou je ale vyšší čistý příjem než při pronájmu celého bytu jednomu nájemníkovi.

Ze spolubydlení se v Praze pomalu ale jistě stává velký trend. Pro mladé lidi je to jednoduché řešení problému nedostupnosti bydlení, které bude za pár let naprostým standardem. Pokud vás toto řešení pronájmu zaujalo, nebo třeba jen máte velký byt, který chcete výhodně pronajmout, dejte spolubydlení šanci. Rádi vám pomůžeme s celým procesem, od výběru bytu, přes jeho přípravu, až po jeho správu. Postaráme se o to, abyste měli všechny pokoje pokud možno neustále zaplněny.
 

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět