Vyplatí se svěřit bytový dům do profesionální správy?

7. října 2022

Výsledkem je méně starostí pro majitele a více peněz do jeho kapsy.


Jak je možné, že se majiteli vyplatí svěřit bytový dům do profesionální správy?

Důvodů je hned několik:

  • Vyšší výnos z celého činžovního domu
  • Správa domu bez starostí - 99 % agendy přebíráme a řešíme my
  • Aktuálně je průměrné navýšení nájemného na 10 % a to i po odečtu naší odměny 
  • Vyšší nájemné, protože postupně u všech bytů zavedeme tržní nájemné a zároveň každý rok navyšujeme nájemné dle trhu 
  • Přeobsazení u velké části bytů bez mezery mezi podnájemníky a výpadku nájemného 
  • Za pronájem majitel neplatí odměnu realitní kanceláře 
  • Drobná poškození bytu hradí podnájemník, včetně revizí plynu 
  • Předcházíme neplatičům a pokud taková situace nastane, máme účinné řešení 

Jak probíhá převzetí činžovního domu do správy Bureš & partneři

Po podpisu smlouvy (nájemní či příkazní) na každý byt, si ihned můžeme přebírat jednotlivé byty do správy. Nejdříve si přebereme všechny podklady k bytům, vyúčtování a dostupné informace. Následně si budeme přebírat prázdné i obsazené byty. Od dohodnutého termínu tak dostaneme pod kontrolu kompletní bytový dům. Podnájemníci dostanou jasné informace a kontaktní údaje, a poté se již obrací pouze na nás. Prázdné byty si připravíme tak, že provedeme potřebné opravy, vymalujeme a uklidíme a následně sami pronajmeme. Pronajaté byty si zdokumentujeme a chceme je co nejdříve převést na přísnější podnájemní smlouvu, a to nejpozději k výročí aktuálně platné smlouvy. Začátkem každého měsíce vám pak chodí všechny peníze z nájemného, již ponížené o naši odměnu.  

Co děláme při správě bytových domů jinak

Podnájemní smlouvy mají přísné podmínky v podobě sankcí, rychlého ukončení a poplatků za pozdní platby. Samozřejmostí je požadavek na vrácení bytu v původním stavu. Klademe důraz na kvalitní přípravu bytů, abychom je dostali do prémiového stavu, což nám umožňuje účtovat vyšší nájemné. Náklady na průběžnou údržbu přenášíme na podnájemníky. Podnájemníky pojistíme na 25 milionů Kč. Pojistné události díky plné moci můžeme vyřešit sami. Kompletně řešíme hlášení na cizineckou policii, vyúčtování a nastavení aktuálních záloh. Při ukončení podnájmu odečteme nedoplatky, dluhy, opravy a sankce z kauce. Byty pronajímáme rychle, bez mezer mezi podnájemníky, pečlivě prověřeným a vybraným zájemcům.

Co děláme my a jakou roli má majitel

My se staráme o vše spojené s bytovým domem včetně jeho technické správy, kterou zajišťuje specializovaná firma. Majitel na nás předává faktury, provádí platby za zálohy a služby domu, případně řeší velké investiční aktivity na domě, např. novou střechu. Pokud majitel nechce řešit opravdu nic, může využít prémiovou službu zvanou concierge. V rámci služby zřídíme speciální účet pro jeho nemovitostní portfolio a kolegové z týmu concierge pak řeší kompletní správu finančních toků, zadávání příkazů, vyrovnání vyúčtování atd.

Vlastníte činžovní dům a rádi byste se zbavili starostí s jeho správou? Dejte nám vědět, rádi se o vás a vaši nemovitost postaráme! 

Podcast na toto téma si můžete přehrát na YouTube či Spotify.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět