Jak správně připravit nemovitost pro nájemníka?

8. listopadu 2022

Kompletně byt vybavit nebo nechat vyklizený? Poradíme vám, která varianta bude pro vás nejlepší.


Je důležité pochopit, že není možné zadat nemovitost do inzerce ihned po jejím převzetí. Nejprve je zapotřebí uvést ji do správného stavu.

Někteří investoři si myslí, že při převzetí byt jenom nafotíme na mobil a předáme ještě ten den do inzerce. Že stačí zamést podlahu, že není potřeba malovat, že není nutné řešit drobné opravy, protože se nedokonalosti zapíší do protokolu a není tak potřeba žádná další investice. Že staré vybavení bytu, v podobě viditelně použitého gauče či jídelního stolu, zlepší pronajatelnost, protože lidé se pak přeci "jen" nastěhují a nemusí shánět nebo stěhovat vlastní nábytek.

Jak ale tento proces skutečně probíhá a proč musí probíhat právě takto?

Po podpisu předávacího protokolu je postup následující:

  • Podrobná analýza stavu bytu (abychom zjistili, co je nutné opravit - dvířka v kuchyni, díry ve zdech, funkčnost oken apod.)
  • Popis a nafocení celého bytu včetně sklepa a schránky (potřebujeme mít přehled o všem včetně typů spotřebičů kvůli servisu, typy světel a všechny praktické věci)
  • Na základě zjištěného stavu necháme řemeslníky vytvořit cenovou nabídku, kterou následně předložíme majiteli k odsouhlasení
  • Realizace všech oprav či rekonstrukce
  • Výmalba bytu na bílo
  • Generální úklid (od mytí oken až po odpady, vnitřní prostory trouby apod.) 
  • Profesionální fotograf byt kompletně nafotí (vzniknou detailní fotky a virtuální prohlídka) 
  • Makléř zadá nabídku do inzerce

Proč si dáváme tolik záležet na přípravě a nechceme nic uspěchat?

Kvalitně připravený byt nám dává možnost získat vyšší nájemné, než je průměr trhu, a vhodného podnájemníka si můžeme vybírat. Byty pronajímáme v top stavu a chceme je ve stejném stavu také později přebírat zpět. V případě, že se nám byt vrátí jakkoliv poškozený, strhneme potřebnou opravu z kauce.

To, že si vše pečlivě fotíme, nám poskytuje perfektní důkazní materiál k tomu, v jakém stavu chceme byt převzít zpět. Profesionální fotografie a virtuální prohlídka nám také umožňují pronajímat byt ještě v době, kdy v něm bydlí končící podnájemník. Tím zabraňujeme časové prodlevě mezi výměnou podnájemníků, tedy výpadku příjmu z pronájmu. 

Také je důležité zmínit, že cílíme na klienty, které v bytě nic neodrazuje (např. stará sedačka nebo postel) a proto byty pronajímáme nezařízené. To znamená s kuchyňskou linkou a spotřebiči, maximálně s vestavěnými skříněmi.

Vyplatí se tedy po koupi nemovitosti věnovat čas její přípravě?

Na 100 % ANO. Ze zkušeností víme, že kompromisy se nakonec majiteli vymstí, a to v podobě nižšího nájemného, nízkého počtu zájemců a delší době k získání nájemníků. Dalším rizikem je nižší kvalita podnájemníků, tím pádem více starostí a možných nepříjemností.

Rádi se postaráme i o vaší nemovitost. Kontaktujte nás a můžeme se do toho pustit.

Podcast na toto téma si můžete přehrát na YouTube či Spotify.

Máte zájem? Nebojte se a dejte vědět